Lichaamswerk en lichaamsgerichte coaching De Bilt

“Leren luisteren naar het fluisteren van je lijf

zodat het niet hoeft te schreeuwen”

Wat heeft jouw lijf je te vertellen?

De hele dag door geeft je lijf signalen over hoe het met je gaat. Ademhalen, temperatuur reguleren, organen laten werken, voldoende brandstof en water binnen krijgen. Je voelt het wanneer je te warm wordt, dan trek je je trui uit, je ademhaling versnelt waneer je je inspant, je hartslag gaat omhoog als je iets spannends doet, je buik gaat rommelen als je honger hebt en je wordt moe als je lijf moet herstellen. Je lijf is de hele dag door bezig om jou te laten overleven.

Veel van deze informatie verwerk je automatisch, je denkt er niet over na. Er zijn ook subtielere signalen te voelen. Je ogen gaan prikken als je te lang achter de computer zit, je schouders gaan pijn doen als je een lange tijd stress ervaart, je voelt je stijf als je te weinig beweegt, opgejaagd als je teveel op je to-do lijstje hebt staan en een knoop in je maag als je iets moet doen wat je spannend vindt.

Ook wanneer je emoties er niet uit mogen, kan het zijn dat je lijf signalen gaat geven. In ons leven hebben we vaak geleerd om emoties te reguleren, maar als deze teveel gereguleerd worden komen ze vast te zitten. Zo kan verdriet voelbaar zijn in je schouders en spanning zich melden in je buik.

Als je erg druk bent, vervelende dingen hebt meegemaakt of een leven leidt dat eigenlijk niet bij je past, kan het zijn dat je jezelf onbewust bent gaan beschermen. Je bent als het ware gaan overleven in plaats van leven. Je “leef in je hoofd” en merkt niet meer op wat je lijf je te vertellen heeft. Hierdoor mis je de signalen die je lijf je stuurt en kan je klachten ontwikkelen zoals een burn-out, slaapproblemen, stijve spieren, continu een opgejaagd gevoel, pijn of vermoeidheid. Je lijf gaat je steeds sterkere signalen sturen om jou te laten voelen dat er iets niet klopt.

leven in je hoofd Move & Mind de Bilt

Wat is Lichaamsgerichte coaching?

Zoals de naam al zegt is bij lichaamsgerichte coaching jouw lijf het uitgangspunt. Wat voel je? Hoe voel je je? Welke signalen geeft jouw lijf? Wanneer je stil staat bij wat je voelt, zal je merken dat er van alles in je lijf gebeurd. De signalen van je lijf opmerken is een eerste stap, daarna help ik je om te ontdekken wat die signalen je te vertellen hebben en waar je klachten vandaan komen. Doordat je steeds meer gaat voelen, voel je ook waar de spanning vast zit en waar je weer energie van krijgt. Er komt ruimte voor dromen en verlangens. Stap voor stap komen je lijf, je hoofd en je hart (het denken, voelen en doen) meer in verbinding met elkaar te staan. Hierdoor kan je je grenzen beter voelen en aangeven, verdwijnen je klachten en ga je een leven leiden dat beter bij jou past.

Tijdens lichaamsgerichte coaching maak ik gebruik van:

Lichaamswerk

Inzichtgevende gesprekken

Massage

Dans

Mindfulness

Meditatie

Wat is lichaamswerk?

Lichaamswerk werd uitgevonden door Wilhelm Reich (1897 -1957). Hij werd gezien als een radicale psychiater, onder andere doordat hij aanraking gebruikte tijdens zijn sessie psychotherapie. Reich was er van overtuigd dat onderdrukte emoties voelbaar zijn in het lijf en zich uiten middels spanningsklachten.

Tijdens lichaamswerk is je lijf het uitgangspunt en leer je voelen wat er bij jou van binnen speelt. Hierdoor vergroot je bewustzijn en kan je je denken, voelen en handelen steeds beter op 1 lijn krijgen.

Elke klacht in je lijf is een signaal dat de balans ergens verstoord is. Door lichaamswerk kom je (weer) in contact met lijf waardoor je kan voelen wat er bij jou van binnen speelt. Je ontdekt hierdoor wat je nodig hebt. Als je daarnaar handelt, zal je zien dat je lekkerder in je vel gaat zitten en dat je klachten afnemen of verdwijnen.

Je krijgt inzicht in je patronen, waar komt het door dat je steeds weer in dezelfde situatie belandt? Als je dat weet, leer je om je patroon eerder te herkennen zodat je er grip op krijgt.

Lichaamswerk helpt je om weer vertrouwen te krijgen in je eigen lijf!

Voor wie is lichaamsgerichte coaching?

Lichaamsgerichte coaching is voor jongeren en volwassenen die meer contact willen met hun lijf, of bezig wil zijn met persoonlijke ontwikkeling. Klachten zoals terugkerende pijn, aanhoudende vermoeidheid of een burn-out kunnen een goede reden zijn om te starten met lichaamsgerichte coaching.

Pijn en

vermoeidheid

Pijn en vermoeidheid Move & Mind Lichaamsgericht coaching De Bilt

Ik ben altijd moe

Ik kan mijn werk niet meer volhouden

Ik heb steeds ergens anders pijn

Ik heb al lang last van mijn rug

Ik ben te moe om naar school te gaan

Ik heb hoofdpijn die niet overgaat

Ik heb vaak buikpijn

Stress en

ademhaling

fysiotherapie en lichaamsgerichte coaching bij stress Move & Mind Lichaamsgerichte coaching

Ik heb gespannen spieren of hoofdpijn

Ik heb last van hyperventilatie

Ik voel me regelmatig benauwd

Ik voel me opgejaagd

Ik ben vaak duizelig

Mijn hoofd loopt over

Ik kan niet ontspannen

Persoonlijke

ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling Move & Mind De Bilt

Ik vind het moeilijk om keuzes te maken

Ik loopt vast op mijn werk of op school

Ik ben niet blij met met mijn leven

Ik zorg altijd voor anderen

Ik voel mij onzeker

Ik ben heel streng voor mezelf

Ik wil mij meer verbonden voelen

Herken je dit? Dan is lichaamsgerichte coaching wat voor jou!

Wat is het effect van lichaamgerichte coaching

Door lichaamsgerichte coaching krijg je beter contact met je lijf. Hierdoor voel je je meer verbonden met je zelf en de mensen om je heen, worden pijnklachten minder, durft je beter te vertrouwen op jezelf en kan je met energie jouw weg vervolgen!

Onze lichaamsgericht coaches:

mariekeversteegt

Marieke Versteegt

Eigenaar Move & Mind
(Kinder)Fysiotherapeut
SI-therapeut
Lichaamsgericht Coach
Bewegingswetenschapper
BIG:89066773804
Sytske Slager Move & Mind

Sytske Slager

Lichaamsgericht Coach

Lichaamsgerichte coaching

De Bilt

Burgemeester de Withstraat 59

3732 EJ De Bilt

Lichaamsgerichte coaching

Amersfoort

Woon je in Amersfoort? Dan kom ik bij jou aan huis of we werken buiten, lekker in het bos.

Lichaamsgerichte coaching

Utrecht & Zeist

Onze locatie in de Bilt ligt vlakbij Utrecht en Zeist. Als het niet bereikbaar voor jou is dan kom ik bij je aan huis.