Loop niet weg van je (chronische) pijn! Praktische oefeningen

Loop niet weg van je (chronische) pijn of andere ongemakken

Loop niet weg van je (chronische) pijn! Praktische oefeningen

LAATSTE UPDATE 20-05-2020 | GEPUBLICEERD 11-05-2020

Loop niet weg van je chronische pijn, vermoeidheid of andere ongemakken. Een blog over acceptatie van de ongemakken van het leven, de strategieën die je inzet die het lijden vergroten en praktische oefeningen om hier anders mee om te gaan.

Het gedicht van Rumi

Afgelopen week las iemand mij het gedicht van de Perzische soefidichter Rumi (1207-1273) voor. Loop niet weg is de boodschap. Het deed mij denken aan het gevecht met (chronische) pijn, vermoeidheid of andere ongemakken. Ik ken het zelf maar al te goed. Als ik hoofdpijn heb wil ik er het liefst zo snel mogelijk vanaf. Ik neig ernaar om verschillende strategieën in te zetten: het negeren en gewoon doorgaan, hard gaan werken om het weg te krijgen, het allemaal alleen gaan doen en zodoende met niemand te delen hoe ik mij voel. Met al deze strategieën ben ik tegen de pijn aan het vechten en loop ik eigenlijk weg. Met als gevolg dat de pijn vaak helemaal niet weg gaat en soms zelfs erger wordt. Geïnspireerd door het gedicht van Rumi zouden we de volgende zin aan zijn gedicht toe kunnen toevoegen:

Loop niet weg van je (chronische) pijn als je verlichting zoekt

Maar, ‘niet weglopen’, hoe doe je dat? Voor mij helpt het als ik aandacht heb voor dat wat de pijn mij te vertellen heeft. Ik ga daarvoor zitten op een rustige plek, sluit mijn ogen, voel de pijn en ook alle andere sensaties in mijn lichaam. Ik accepteer dat de pijn er nu is en vraag mezelf af hoe ik nu goed voor mezelf kan zorgen, wat ik nodig heb. En ik deel het met iemand of vraag hulp als ik er zelf niet uitkom. Vaak is het feit dat ik accepteer dat ik pijn heb, dat ik het daar nu even mee te doen heb en dit delen met iemand, al een hele verlichting.

Oefening om je (chronische) pijn aan te kijken (en niet weg te lopen)
 1. Neem een groot vel papier, zo groot als jouw lichaam.
 2. Ga op het vel papier liggen en sluit je ogen. Voel je hele lijf, van je tenen tot aan je kruin (neem hier de tijd voor).
 3. Vraag vervolgens iemand om een omtrek te maken om je hele lijf heen.
 4. Neem wasco krijtjes en teken alles wat je voelt in je lijf. Je zal zien dat er plekken pijn doen, maar dat er ook andere gevoelens zijn.
 5. Als je klaar bent, kijk naar de tekening. Praat erover met iemand en vraag ook aan diegene wat hij/zij ziet in jouw tekening.

Heel vaak zie ik dat mensen weg willen van de plekken in hun lijf waar iets ongemakkelijks wordt gevoeld. Als je deze oefening doet, merk dan op welke strategieën je inzet.

Het vervelende van veel strategieën is dat er vaak nog meer problemen uit ontstaan; ons lijden

(Lijden – vervelende gevolgen van onze eigen strategieën om om te gaan met pijn of ongemak).

 

Loop niet weg van je pijn - lijden

De pijn, krijgt zo via het lijden nog meer impact op je leven. Het is nuttig om eens te kijken welke strategieën jij gebruikt. De vorige oefening hielp je om stil te staan bij jouw eigen pijn. Deze oefening helpt je om te ontdekken welke strategieën je gebruikt die (op de lange termijn) niet goed blijken te werken en tenslotte welk lijden hieruit ontstaat.

Oefening om je pijn strategieën te ontdekken

Kijk naar je papier waar je jezelf op hebt getekend en bedenk eens welke strategieën je gebruikt om weg te gaan van de pijn, vermoeidheid of ander ongemak. Schrijf deze op:

Mijn strategie is:

 1. ……………………..
 2. ……………………..
 3. ……………………..

Bedenk vervolgens wat de strategie je oplevert of het lijden dat het veroorzaakt:

Strategie .. zorgt ervoor dat…..

 1. ……………………..
 2. ……………………..
 3. ……………………..

Welke strategieën zijn behulpzaam voor je? Kan je nog meer strategieën bedenken die je kunnen helpen?

Op deze manier loop je niet weg van je (chronische) pijn, vermoeidheid of andere ongemakken. Je kijkt het aan, accepteert en deelt het en zet een strategie in die behulpzaam voor je is.

Als je vragen hebt over of naar aanleiding van deze oefening, neem gerust contact met mij op. Natuurlijk kunnen we dit ook samen doen.

The following two tabs change content below.

Marieke Versteegt

Auteur | (Kinder)fysiotherapeut | Bewegingswetenschapper | (Jongeren)Coach op Move & Mind
Marieke Versteegt is de oprichter en drijvende kracht achter Move & Mind. Zij helpt mensen om weer grip te krijgen op de pijn of vermoeidheid via (kinder)fysiotherapie en (jongeren)coaching. Ze deelt ook graag wetenschappelijke informatie via blogs.