Pijn hoe werkt dat eigenlijk? Deel 2, chronische pijn

Voor kinderen en jongeren met pijn of vermoeidheid in Amersfoort, Zeist, De Bilt en omstreken. Chronische pijn

Pijn hoe werkt dat eigenlijk? Deel 2, chronische pijn

LAATSTE UPDATE 25-03-2020 | GEPUBLICEERD 20-03-2020

Chronische pijn, pijn die maar niet overgaat. Zoals ik in deel 1 uitlegde, wordt pijn in je hersenen gemaakt en is het bedoeld om je te beschermen wanneer er een onveilige situatie is. Maar hoe kan het dat de pijn soms niet over gaat, terwijl er niks kapot is in je lijf? Waarom blijft je lijf je dan beschermen? Dat is waar deze blog over gaat.

Soms is er een duidelijk moment aan te wijzen wanneer de pijn is ontstaan. Het kan bijvoorbeeld na een botbreuk, infectie of kneuzing zijn dat de pijn veel langer blijft duren, dan je voor het herstel zou verwachten. Maar veel vaker is er geen directe aanleiding te vinden en heb je toch al lang pijn. Het is dan belangrijk om erachter te komen waar de pijn over gaat.

Er zijn 3 mogelijkheden:

  1. Je bent ziek of er is iets kapot in je lijf dat (nog) niet goed hersteld is. Dan moet je naar de dokter of (kinder)fysiotherapeut die je kan behandelen.
  2. Je bent niet ziek, maar er is een onveilige situatie in je leven, die ervoor zorgt dat je hersenen het signaal ONVEILIG blijven geven. Bijvoorbeeld wanneer je je veel zorgen maakt, steeds ruzie hebt, tussen ruziënde mensen leeft of je verdriet voelt omdat je iemand bent verloren. Deze emoties activeren de stresshormonen in je lijf, waardoor sneller het signaal ONVEILIG gegeven wordt door je hersenen. Denk maar eens na, welke situatie in je leven maakt je boos, angstig of verdrietig? Je kan dat voelen in je lijf. Voel je je zenuwachtig? Heb je klamme handen? Voel je je bloed koken? Heb je pijn in je schouders? Voel je een knoop in je maag ? Voel je een brok in je keel? Al deze gevoelens zijn signalen die je iets belangrijks te vetellen hebben. Als er een onveilige situatie in je leven is, is het belangrijk om te kijken wat je daaraan kan veranderen. Soms kan het heel fijn zijn als iemand je daarbij helpt.
  3. Je bent niet (meer) ziek, je bent in een veilige situatie, maar je hersenen blijven je beschermen door het signaal ONVEILIG te sturen en pijn te maken. Je beschermingssysteem is dan vergeten om uit te gaan. Soms leren je hersenen dingen je helemaal niet wilt leren. Denk maar eens aan dat ene liedje dat je helemaal niet leuk vindt, maar toch in je hoofd blijft afspelen. Met pijn kan dat hetzelfde werken. Als je iets heel stom of eng vindt, of buikpijn had door de spanning tijdens een presentatie, onthouden je hersenen deze situatie en gaan ze je beschermen voor deze gebeurtenis. Je hersenen denken dat je onveilig bent en maken een pijn signaal. Ze worden steeds gevoeliger en beter in het maken van pijn, om je te beschermen tegen onveiligheid. Het kan zelfs zo zijn dat er plekken in je lijf pijn gaan doen die eerder nooit pijn deden. Eigenlijk zijn je hersenen je gaan overschermen.

Pijn die lang duurt heeft je iets heel belangrijks te vertellen. Vaak is het niet zo dat er iets stuk is in je lijf, maar dat er iets anders in je leven is wat aandacht nodig heeft.

Hoe je jezelf hierbij kan helpen schrijf ik in een volgende blog.

The following two tabs change content below.

Marieke Versteegt

Auteur | (Kinder)fysiotherapeut | Bewegingswetenschapper | (Jongeren)Coach op Move & Mind
Marieke Versteegt is de oprichter en drijvende kracht achter Move & Mind. Zij helpt mensen om weer grip te krijgen op de pijn of vermoeidheid via (kinder)fysiotherapie en (jongeren)coaching. Ze deelt ook graag wetenschappelijke informatie via blogs.